M'n Radio Rijnmond tip - Jamie Oliver
Zaterdag 23 september 2023
een herfstgerecht uit 5 ingrediënten Mediterraan
Op de dag dat de herfst begon bracht ik bij Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond het nieuwe kookboek van Jamie Oliver mee naar de studio. Want van het favoriete pastagerecht van Jamie maak je met kastanjes een echt herfstrecept!
CARBONARA MET KASTANJES
SMOKY PANCETTA. ROMIGE PECORINO & ZWARTE-PEPERSAUS
150 g willekeurige restjes pasta
3 plakjes gerookte pancetta of doorregen bacon of ontbijtspek
180 g vacuümverpakte kastanjes
4 grote eieren
20 g pecorino of parmezaan
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan gezouten kokend water, giet hem af en houd een mok van het kookwater apart. Snijd met 4 minuten te gaan de pancetta in dunne reepjes en zet ze met een eetlepel olifolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Verkruimel zodra de pancetta sist de kastanjes in de pan, doe er een snuf zwarte peper bij en roer regelmatig tot ze goudbruin en krokant zijn.
Splits intussen de eieren, doe de dooiers in een kom (bewaar het eiwit om een andere keer meringues te maken), rasp de kaas erbij en meng ze goed. Kieper de uitgelekte pasta in de pan met het kastanjemengsel, neem van het vuur en wacht 2 minuten tot de pan een beetje afgekoeld is (als hij te heet is, stolt het ei; maar is de temperatuur perfect, dan krijg je een heerlijk gladde, fluweelzachte saus). Verdun het dooiermengsel met een scheutje van het apart gehouden kookwater, giet het over de pasta en hussel alles goed door elkaar - het ei gaart dan heel rustig in de restwarmte. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet er zo nodig nog een extra scheutje kookwater bij om het gerecht heerlijk smeuïg te maken en strooi er als je wilt nog wat geraspte kaas over.