Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Radio Rijnmond Zomer Tips

Zaterdag 9 juli 2022

9 juli 2022

Radio Rijnmond Zomer Tips

Vandaag mocht ik bij Radio Rijnmond weer een aantal boeken in de spotlight zetten. Wat leuk om dat weer te doen! Drie heel verschillende boeken om de zomer mee in te kunnen dit keer.

Om te beginnen, nam ik voor het eerst een koffietafel boek mee naar de studio, maar ook wel een heel bijzondere vind ik! 'Cabin Fever' is zwaar 1708 gram, groot 299 x 235 mm, dik 272 pagina's, en dat allemaal vol betoverende, afgelegen moderne schuilplaatsen. Het zijn moderne en vaak luxe vakantiewoningen waar ik zelf waarschijnlijk nooit in zal overnachten, maar ze spreken tot de verbeelding, ook als je thuis blijft! Het boek zelf kan ik niet makkelijk even tonen op de website, maar twee verblijven die ik met liefde een poosje zou willen bewonen vond ik ook op het internet natuurlijk: Monkey House, gebouwd in bosgebied in Paraty, Brazilie. Het huis ligt verscholen tussen de hoge palmen, en is duidelijk ook geïnspireerd door die bomen bij de bouw ervan. De grondoppervlakte is maar 5 bij 6 meter, maar is een enorm hoge houten constructie in de vorm van een tipi of driehoek van een afstand. Aan zowel voor- als achterzijde is de hele pui open en kan je dus de natuur inkijken voor een volledige onderdompeling daarin. Een ander huis staat in Noorwegen en is daar gebaseerd op wat vroeger een boothuis was. Zie hier. De zijkant van het stoer gebouw kan volledig worden geopend door panelen waarmee de lange zijmuur omhoog kan worden gedraaid. Vroeger handig om de boot of al het materiaal door binnen te kunnen plaatsen. Nu is het vooral een manier om de natuur eigenlijk volledig binnen te brengen in de woning. Op sommige plekken zijn andere buitenmuren ook gedeeltelijk opengewerkt zodat je grote rotspartijen daardoor het huis in kunt zien komen. Een boek vol hoogstandjes van de architectuur op afgelegen plaatsen, schuilplaatsen die tot de verbeelding spreken en misschien ook wel inspireren om iets van te realiseren in je eigen huis?

Daarna besprak ik 'Langs de kustlijn' van Dorthe Nors, een mooie kennismaking met een belangrijk en aansprekend deel van de noord kant van Europa. Op de eerste bladzijden droom je weg boven de plattegrond van Denemarken, zoals iedereen dat wel zou kan voorstellen of wel eens doet, hoeveel landkaarten hangen er aan wanden van woonkamers om dat gevoel te koesteren? Zeker kaarten met kustlijnen spreken enorm tot de verbeelding. Bladerend en lezend kom je echt veel verder in contact met Denemarken dan je van tevoren zou hebben durven denken: Niet alleen reis je namelijk mee met de auteur langs die kustlijn, maar je reist ook door de tijd heen, zoals dat dus alleen in een boek kan. Je leest mee over Vikingen, veranderende kustlijnen, de persoonlijke herinneringen ook van de auteur zelf, die opgegroeid is in dit Scandinavische kustgebied. Nors roept in prachtige taal de ervaring en beleving op van de zee, de kust, de duinen en de kustdorpjes. Om in weg te dromen in afstand en tijd.

Tenslotte had ik nog meegenomen naar de radio studio: 'Land van echo's' het debuut van Mark Stokmans. Een lekkere pil om 2 weken lang over te kunnen doen. Het boek is een monumentale roman over oorlog, vriendschap, passie en een onbereikbare liefde – tegen de achtergrond van de grote klassenverschillen in het Spanje van de jaren dertig. Herman vecht in de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde. Na het einde van de oorlog zwerft hij jarenlang door Europa. Op een dag in 1929 zakt hij onder een boom in elkaar. Hij wordt gevonden door Vicente Urias, die hem meeneemt naar zijn landgoed en opneemt in zijn familie. Tussen hen ontstaat een hechte vriendschap en Herman raakt vergroeid met het land en de mensen. Dan breekt de Spaanse Burgeroorlog uit en moet Herman partij kiezen. Trauma's uit het verleden doemen op. In de chaos van de Burgeroorlog komt er liefde in Hermans leven en wordt hij vader van een zoon. Lukt het Herman in deze woelige tijden, in een land waarvan hij is gaan houden, op zijn eigen morele kompas te varen en zijn vrouw, zijn kind en iedereen die hem dierbaar is te beschermen? Dit boek is een prachtige manier om meer van dit mooie vakantieland te weten te komen dan dat je dacht dat er achter het vakantiestrand en de heerlijke tapas schuil gaat. Nog een mooie recensie lezen? Klik dan hier voor het Parool.