Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Lody van de Kamp

6 april 2022 lezersavond in Boekhandel Van Rietschoten

Lody van de Kamp

Het was fijn Lody van de Kamp 6 april 2022 in onze winkel te mogen ontvangen.
Op die avond werd de actie van de Week van het christelijke boek (van 6 t/m 16 april 2022) officieel geopend. Met medewerking van de BCB en van uitgeverij KokBoekencentrum spraken we over de ontstaansgeschiedenis van deze novelle. Uiteraard was het bovenal mooi om Lody van de Kamp bewogen te horen spreken over deze zwarte periode van onze geschiedenis. Een periode die Lody zo goed kent vanwege het lijden in eigen familie, maar ook van zoveel mensen waar hij als rabbi zorg voor heeft mogen dragen. Toen hij voorlas uit eigen novelle, en daarmee ook aandacht vroeg voor ook goede herinneringen uit het kamp kon je een speld horen vallen in onze volle winkel. U kunt dat moment zelf meebeleven via de YouTube opname, te vinden op deze plek.

Eerste exemplaar van het actieboek.
We hebben via onze eigen boekbinderij, Anna in Paperland, zorg gedragen voor deze unieke, gebonden exemplaren van de novelle. Het eerste exemplaar daarvan overhandigde de auteur aan Ds. Silfhout, met wie Lody de historische plekken die centraal staan in dit boek, zo vaak heeft bezocht. Uiteraard was een ander exemplaar voor de auteur zelf.

Actieboek: De nacht die mijn leven voorgoed veranderde
In "De nacht die mijn leven voorgoed veranderde" gaat de Joodse Kasriël met zijn kleindochter Mirjam in gesprek over zijn verleden. Zijn verhaal begint in Polen, waar hij als kleine jongen met zijn familie wordt opgepakt. Het lukt hem om getto's en concentratiekampen te overleven en voor zijn broertje te zorgen, maar daarvoor betaalt hij een hoge prijs. Na de oorlog grijpt hij de kans om naar Amerika te vertrekken met beide handen aan en verbreekt alle banden met zijn verleden. Als hij jaren later terugkeert naar Europa, praat hij voor het eerst in zijn leven over het afschuwelijke geheim en het schuldgevoel dat hem al die tijd heeft verteerd. - Een liefdevol geschreven, aangrijpende novelle over een jongen die na de oorlog verder moet met een levenslang trauma, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
De nacht die mijn leven voorgoed veranderde

Boekenweek
Bij ons kunt u tijdens de actieperiode kiezen uit het algemene boekenweek geschenk geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer (actieperiode 9 t/m 18 april) en het actieboek van de Week van het christelijke boek geschreven door Lody van de Kamp (actieperiode 6 t/m 16 april). U krijgt zo'n geschenk bij aankoop van € 15,00 aan boeken.

Over Lody van de Kamp
Lody B. van de Kamp (1948) studeerde aan de Talmoed Hoge­scholen in Montreux (Zwitserland) en Londen. Hij was als rabbijn verbonden aan de Joodse Gemeente van achtereenvolgens Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Hij publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbla­den en is vaste columnist van onder andere het Nederlands Dagblad. Ook geeft hij regelmatig spreekbeurten en gastcolleges over Israël en het Jodendom. - Van de Kamp schreef onder meer de jeugdroman Weeskinderen (2006) en de romans Oorlogstranen (2008). Deze 2 titels verschenen in één band ook als dubbelroman. Verder: Alleen (2010), De Joodse slaaf (2014) en Sara, het meisje dat op transport ging (2016), alle verschenen bij Uitgeverij Mozaïek.