Herdenking van de Watersnoodramp 1953
Woensdag 1 februari 2023
70 jaar
Het is een week van herdenken, 70 jaar na de grote Watersnoodramp van 1953. Boeken voor jong en oud zijn over dit onderwerp beschikbaar.
1. 'vanuit de wolken' Bart Hofmeester was een van de pioniers van de commerciƫle luchtfotografie. Vanaf begin jaren 50 koos hij zo vaak als mogelijk het luchtruim, vanaf vliegveld Zestienhoven. En toen kwam de grootste Nederlandse natuurramp uit de twintigste eeuw. Op 1 februari 1953 braken de dijken in het zuidwesten van Nederland. De lenzen van Hofmeesters camera's legden het vast.
2 . Wij en het water vertelt het verhaal van drijvende wiegjes, waterwolven, vaderlijke vorsten, inzamelingsacties,solidariteit en een vinger in de dijk. Maar Lotte Jensen laat ook zien hoe de culturele verbeelding door de tijd heen nieuwe relevantie krijgt nu de zeespiegelstijging een steeds grotere dreiging vormt.
3. Muur van Water: Meer dan 1800 mensen vonden de dood. Onder hen ook de vader van de kleine Teuntje, die samen met haar moeder en broertje vier dagen op een ijskoude zolder doorbracht, vergeefs wachtend op zijn terugkeer. Op basis van herinneringen, ontmoetingen met ooggetuigen, dagboeken en ander bronnenmateriaal reconstrueerde De Haan vijfenzestig jaar later wat er precies is gebeurd.
4. Gevaarlijk water is de spannende jeugdroman van Marte Jongbloed over de Watersnoodramp. (ca. 10-12jr)
5. In 'De ramp' gaat Kees Slager in op de oorzaken en de gevolgen van de tragedie. Een springvloed in combinatie met een zware noordwesterstorm zette Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland onder water. Slager deed voor 'De ramp' uitvoerig onderzoek in archieven en sprak met ruim 250 ooggetuigen.
Instapost hier.