Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

De laatste beer

Donderdag 15 december 2022

Hannah Gold

De laatste beer

Hannah Gold schrijft over April Wood, elf jaar is ze. Ze houdt van warme chocomel, het liefst met marshmallows erop en ze is samen met haar vader die zes maanden lang temperatuurmetingen doet op Bereneiland. Dat is hoe ze zich voorstelt aan Beer. Want ondanks dat het eigenlijk onmogelijk is op dit kleine eiland boven de poolcirkel, toch ontmoet ze daar Beer.

“Hoe hoorde het eigenlijk? Ze konden elkaar niet de hand schudden, omhelzen of op de wang kussen. Ze was er nog niet uit toen Beer op zijn achterpoten ging staan en de allerhardste, oorverdovendste brul brulde. Zonder erover na te denken deed April hetzelfde. Haar brul was in de verste verte niet zo bulderend als ie van Beer, maar dat maakte niets uit. Helemaal niets. Omdat ze op dit moment de rest van de wereld gewoon vergat. En met die brul verdween als bij toverslag ook het laatste restje pijn. Zo groette je dus een ijsbeer. “

Wat is dit boek mooi beschreven. Heerlijke zinnen, gevoelige en beeldende woorden, het sleept je mee in dit fantastische kinderboek. April geniet van de tijd in de natuur. 'Frilufsliv' is, dat leert ze van haar vader, Noors voor genieten van de natuur. Het woord klinkt, vond April 'naar zeemeerminnen en betoverde bossen. Iets wat je haast niet vast kon pakken, iets magisch.' Daarbij denkt ze vaak aan haar moeder, die ze helaas niet meer heeft, maar van wie ze de liefde voor de natuur heeft geleerd. “Eerlijk gezegd kan ik me niet meer zoveel van haar herinneren, behalve dat ze van regenbogen was gemaakt.”

Het verhaal is prachtig, krachtig vertaald door Pauline Michgelsen, maar de tekeningen van Levi Pinfold: héérlijk. Met zulke magnifique illustraties heb je haast geen woorden meer nodig. In iedere prent voel je de emotie...
Voor meer beelden, zie onze social media.

Dit ontroerende verhaal zal kinderen over de hele wereld laten zien dat je nooit te jong bent om een verschil te maken. De laatste beer gaat over de sterke band tussen kinderen en dieren en is een strijdkreet om goed voor onze planeet te zorgen.

Dit boek is het debuut van Hannah Gold waarmee ze de Waterstones Children's Book Prize won en the Blue Peter Book Awards 2022.

#VoltKinderboeken #HannahGold #DeLaatsteBeer #VanRietschotenBoeken #BoekhandelSinds1926