Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Boekenweek thema

Donderdag 9 maart 2023

De CPNB over dit thema: 'Met het Boekenweekthema "Ik ben alles" vieren we in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest spannender dan ooit. Juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen en erkennen dat wat we al wisten. En we verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van karakters die we niet zijn of kennen. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.'

Mooi dat juist Raoul de Jong het essay bij dit thema mag schrijven: Het thema gaat hem aan het hart.
En hiermee krijgt hij de gelegenheid om belangrijke personen voor alle boekenweek lezers deze mensen in de spotlight te zetten. Niet weggestopt op een plankje voor wie naar Suriname op vakantie gaat ofzo, niet in een rijtje speciale titels voor een select gezelschap. Nee, een cadeau aan iedereen, in een oplage van 100.000 exemplaren!

“Ik huilde niet alleen voor mezelf, maar ook voor alle schrijvers op wier schouders ik sta. Ik weet hoe hard ze hebben moeten vechten om hun stem te laten horen: schrijvers als De Kom, Theo Comvalius, Edgar Caïro en Leo Ferrier. Deze kroon is niet alleen voor mij, ook voor hen. Ik zal mijn uiterste best doen om hem met waardigheid te dragen.”