Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld

Vrijdag 18 februari 2022

Een literaire reis langs de meest afgelegen vuurtorens op aarde door.

Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld

Wanneer je denkt dat het aardig spookt nu buiten, bedenk je dan eens dat je op één van deze prachtige locaties zou werken! Door de vertellingen van José Luis onzález Macías kan je ze toch even bezoeken. Bijvoorbeeld 'La Jument' aan de kust van Bretagne. Daarbij lees je bijvoorbeeld over de beroemde foto van Jean Guichard waarop de nietsvermoedende vuurtorenwachter vereeuwigd wordt tijdens een storm zoals we nu meemaken ongeveer. De foto wordt bekroond in 1991: World Press Photo Contest, Nature, Singles, 2nd prize. Voor die foto, zie onze facebook post hier.

Een mooie reis maken we verder langs veel andere bijzondere vuurtorens op de meest unieke, afgelegen plekjes van de wereld. Het is een verzameling van meer dan dertig waargebeurde verhalen over vuurtorens, met mooie, kleurrijke illustraties, bouwtekeningen en zeekaarten.

Een blinde vuurtorenwachter in Rusland zorgt dat er licht schijnt op de poolcirkel. Een dapper meisje uit de Verenigde Staten zal voor altijd herinnerd worden om haar hulp bij verschillende schipbreuken. In Nieuw-Zeeland dreigt een klein vogeltje uit te sterven na de bouw van een vuurtoren en de komst van de nieuwe vuurtorenwachter en zijn kat. Op het zuidelijkste puntje van Argentinië spookt het. Een Britse excentriekeling bouwt een toren op open zee om er later te sterven. Twee bewakers verdwijnen op mysterieuze wijze uit een eenzame baai op Robbeneiland. Al deze verhalen voeren ons naar horizonten waar bijzondere figuren als Nelson Mandela, Edgar Allan Poe en Virginia Woolf elkaar ontmoeten en waar momenten van gekte en eenzaamheid, moed en geluk elkaar opvolgen.

Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld - Een literaire reis langs de meest afgelegen vuurtorens op aarde door.