Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

12 mei Lezersavond met Cathalijne Boland over Reuchlins reis

Zondag 12 maart 2023

De Holland Amerika lijn en de landverhuizers

Het nieuw te verschijnen boek 'Reuchlins reis' is naar de drukker! Op 6 april ligt het in onze boekhandel. Nu al nodigen we u graag uit voor een lezersavond over dit bijzondere boek, het verhaal van George Reuchlin. Het boek vertelt uiteraard over zijn familiebedrijf, de Rotterdamse stoomvaartmaatschappij, die mede door zijn vader werd opgericht. De roman geeft ook een beeld van de Europese exodus die mogelijk werd gemaakt vanaf de Wilhelminapier, hier op Rotterdam Zuid.

Kom je ook op onze lezersavond?
Het programma, vrijdagavond 12 mei:
19.15 uur inloop met koffie en lekkers
19.30 – ca. 21.00 uur in gesprek over 'Reuchlins reis'

Van harte welkom, de entree is gratis. Wel graag, ivm de voorbereidingen, even een berichtje dat je er bij wilt zijn.
Dat kan per mail: boekhandel@vanrietschoten.nl

De inhoudsopgave van het boek:
In 1891 reist jonkheer George Reuchlin op het nieuwste schip van de Holland- Amerika Lijn naar New York. Zijn vader Otto is medeoprichter van de Rotterdamse stoomvaartmaatschappij. George is zestien, maar het ligt al vast dat hij in zijn vaders voetsporen zal treden. Ruim twintig jaar later, in 1912, stapt George aan boord van de Titanic. Hij overleeft de ramp niet. Zijn dood veroorzaakt een schokgolf in zijn gezin en ver daarbuiten.

Tussen George' eerste en laatste oceaanreis emigreerden naar schatting dertien miljoen Europeanen naar Amerika, onder wie vele Joden uit Rusland en Oost-Europa. De Holland-Amerika Lijn speelde samen met andere stoomvaartmaatschappijen uit Europa een cruciale rol in deze uittocht. Zonder hun onderlinge wedloop om het grootste schip had de trek naar de Verenigde Staten nooit zo'n massaal karakter kunnen krijgen.

Het levensverhaal van George Reuchlin is verknoopt met de Europese Exodus. Er zat een oceaan van verschil tussen zijn bestaan als eersteklas passagier en dat van de landverhuizers in de derde klas. Maar één ding deelden zij: het verlangen naar een eigen thuis.

Reuchlins Reis