Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Lezersavond met Cathalijne Boland over Reuchlins reis

Vrijdag 12 mei 2023

De Holland Amerika lijn en de landverhuizers

'Reuchlins reis' is een reconstructie van het korte leven van Geurge Reuchlin en geeft een tijdsbeeld van de belangrijke en rijke Rotterdamse familie, directieleden van de Holland America Lijn. De enorme klus om veel historische bronnen te ontsluiten leverde gedetailleerde beschrijvingen op van de transatlantische volksverhuizingen. Wanneer Annejet van der Zijl de koningin is, kan Cathalijne met dit boek zeker de nieuwe prinses zijn op het bal van de non fictie schrijvers. Meeslepend, dit boek doet bijzondere tijden herleven op een heel persoonlijke manier.

Geen wonder dat de lezersavond in onze boekhandel over deze uitgave veel belangstelling had, fijn! We herleefden gezamenlijk ervaringen die op een paar minuten rijden van hier plaats hadden rond de Wilhelminapier, op Rotterdam Zuid.

lezersavond

Cathalijne Boland

Veel media aandacht
In de media werd dit boek al breed opgepakt.
Zo kunt u hier Tijd voor Max terugkijken waar de auteur vanaf de 19e minuut vertelt over het boek.
Hier kunt u een uitgebreid artikel in de weekendbijlage van Trouw van 8 april lezen. Een citaat daaruit: "Al die uitweidingen en opsommingen zijn hét recept om af te haken en een boek aan de kant te leggen, maar bij Reuchlins reis is het tegendeel het geval. Hoe Boland dat voor elkaar heeft gekregen, daar breek ik mij nog het hoofd over. Laten we het houden op talent."
En ook op 8 april verscheen in de AD bijlage een artikel van 2 pagina's over het boek.

De inhoudsopgave van het boek:
In 1891 reist jonkheer George Reuchlin op het nieuwste schip van de Holland- Amerika Lijn naar New York. Zijn vader Otto is medeoprichter van de Rotterdamse stoomvaartmaatschappij. George is zestien, maar het ligt al vast dat hij in zijn vaders voetsporen zal treden. Ruim twintig jaar later, in 1912, stapt George aan boord van de Titanic. Hij overleeft de ramp niet. Zijn dood veroorzaakt een schokgolf in zijn gezin en ver daarbuiten.

Tussen George' eerste en laatste oceaanreis emigreerden naar schatting dertien miljoen Europeanen naar Amerika, onder wie vele Joden uit Rusland en Oost-Europa. De Holland-Amerika Lijn speelde samen met andere stoomvaartmaatschappijen uit Europa een cruciale rol in deze uittocht. Zonder hun onderlinge wedloop om het grootste schip had de trek naar de Verenigde Staten nooit zo'n massaal karakter kunnen krijgen.

Het levensverhaal van George Reuchlin is verknoopt met de Europese Exodus. Er zat een oceaan van verschil tussen zijn bestaan als eersteklas passagier en dat van de landverhuizers in de derde klas. Maar één ding deelden zij: het verlangen naar een eigen thuis.

Reuchlins Reis

klik hier voor een grote weergave van het artikel.

© Peter Arno Broer
Portret Cathalijne Boland ©Peter Arno Broer