Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

100e geboortedag van A.C. Baantjer

Zaterdag 16 september 2023

en de zojuist verschenen De Cock - biografie

Vandaag 100 jaar geleden, op 16 september 1923, werd op Urk A.C. Baantjer geboren. Dat is een moment om bij stil te staan! Natuurlijk omdat het boekenvak niet om hem heen kan. Hij heeft met zijn boeken over de bekendste fictieve politieman van Nederland, de Cock, veel betekend. Allereerst voor de ontwikkeling van lezers en van het genre spanning- en politieromans in Nederland. Maar vooral zouden we bij hem stil mogen staan vanwege zijn eigen aimabele en warme persoon. Boekhandel Van Rietschoten had een warm plekje in zijn hart, en daar zijn we trots op!

Wat fijn dat in de biografie die Paul Dieudonné deze week liet verschijnen Baantjer zo mooi wordt opgetekend. Als een waar rechercheur geeft Dieudonné een heel compleet beeld wie Baantjer was, hoe zijn boekenserie zich ontwikkelde en ook van de wereld waarin De Cock zijn speurwerk deed.
Hoe bijzonder dat in die biografie zelfs een hoofdstuk gewijd is aan mijn rol in één van de boeken van Baantjer! Voor wie dat nog wil nalezen, die pakt Baantjer 33 er nog eens bij: De Cock en moord a la carte.

Hier nog wat beelden van het bezoek van Baantjer aan onze winkel.

Baantjer

De Cock biografie